Æon Flux

Υπήρχε μια περίοδος, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 80, όπου το MTV (Music Television) ήταν ένα πολύ καλό κανάλι. Έβαζε συνέχεια μουσικά video clip, μουσικές εκπομπές και αφιερώματα σε συγκροτήματα 24 ώρες το 24ωρο. Ότι δηλαδή δεν κάνει την τελευταία δεκαετία. Ναι, μπορεί οι πιο μικροί σε ηλικία να μην το είχατε προλάβει και να νομίζετε ότι το κανάλι που βλέπουμε τώρα, ήταν πάντα έτσι, αλλά όχι. Τα ριάλιτι και οι σαβουρο-εκπομπές ήταν τότε για το MTV, ότι είναι η μουσική γι’ αυτό σήμερα. Μικρό ποσοστό του προγράμματος του.

Για να σταματήσω το θάψιμο και να επανέλθω στο θέμα μας, την καλή εκείνη εποχή το MTV εγκαινίασε μια σειρά από animation, που στην αρχή έπαιζαν ρόλο διαφημίσεων των εκπομπών του, αλλά αργότερα εξελίχθηκαν σε πολύ καλά cartoon. Μερικά από τα γνωστότερα που είχαν και επιτυχία ήταν τα Beavis and Butt-head, The Maxx, Daria, Celebrity Deathmatch, The Head, MTV’s Oddities και άλλα. Το 2001 όμως το animation department έκλεισε και τα περισσότερα cartoon αγοράστηκαν από άλλα στούντιο.

Ένα από τα καλύτερα, κατά την γνώμη μου, ήταν το Æon Flux. Έκανε πρεμιέρα το 1991 με έξι 2λεπτα επεισόδια, το 1995 είχε πέντε 5λεπτα και ο 3ος και τελευταίος κύκλος είχε δέκα 30λεπτα επεισόδια. Ο 1ος και ο 2ος κύκλος άνηκαν στην εκπομπή του MTV, Liquid Television, ενώ ο 3ος άνηκε κανονικά στο πρόγραμμα του καναλιού σαν Æon Flux. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη, για animation μικρού μήκους σε ένα μουσικό κανάλι. Ήταν κατάλληλο για άνω των 14 χρονών οπότε δεν μιλάμε για απλό παιδικό cartoon. Δημιουργός του ήταν ο Αμερικανο-κορεάτης Peter Chung, γνωστός για το μοναδικό του στυλ.

Διαδραματιζόταν σε έναν παράξενο φουτουριστικό κόσμο. Η πρωταγωνίστρια Æon Flux είναι μια ψηλή, ντυμένη στα δερμάτινα, μυστική πράκτορας του κράτους της Monica με ειδίκευση στις δολοφονίες. Αποστολή της είναι να διεισδύσει στο οχυρό της γειτονικής χώρας Bregna, όπου κυβερνήτης είναι ο εχθρός αλλά και εραστής της, Trevor Goodchild. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια εμπόλεμη κατάσταση, με την Monica να είναι πιο φιλελεύθερη και αναρχική, ενώ η Bregna να είναι πιο τεχνοκρατική και αστυνομοκρατούμενη κοινωνία. Ακόμη και τα επίθετα των πρωταγωνιστών-αντιπάλων αντικατροπτρίζουν κάτι δαιφορετικό. Flux για μια αυτο κατευθυνόμενη πράκτορα, που ενεργεί με το ένστικτο, χωρίς κανόνες, ενώ Goodchild για ένα μεθοδικό, οδηγούμενο από το σύστημα, δικτάτορα, κυβερνήτη.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων ήταν αρκετά προχωρημένη για την εποχή της. Είχε πολύ βία, έντονα τα σεξουαλικά και αρκετές φορές τα φετιχιστικά στοιχεία. Ο 1ος κύκλος δεν είχε καθόλου διαλόγους παρά μόνο μουσικά και ηχητικά εφέ. H μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελείται κυρίως από ηλεκτρονικά κομμάτια. Το σχέδιο είναι καθαρό, με έντονα χρώματα, ψυχεδαλικά τεράστια κτίρια, γρήγορή κίνηση και δράση. Αφού διαδραματίζεται στο μέλλον κυριαρχούν τα περίεργα όπλα, διαστημικά οχήματα και εξωγήινες τεχνολογίες.

Χαρακτηριστικό των 2 πρώτων κύκλων είναι ο συνεχές θάνατος της Æon Flux. Κάθε μικρού μήκους επεισόδιο καταλήγει σε ένα βίαιο τρόπο που σκοτώνεται η ηρωίδα. Η μοίρα ή η ανικανότητας της την οδηγεί σε αυτό το τέλος. Ο Peter Chung αναφέρει ότι το είχε κάνει στα πρώτα 1-2 επεισόδια, γιατί δεν ήξερε αν θα συνεχιζόταν η σειρά και δεν είχε σκοπό να φτιάξει και άλλα. Αργότερα όμως το συνέχισε και έγινε σαν σήμα κατατεθέν. Μετά το τέλος του 3ου κύκλου ο Chung ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει και κάποια συνέχεια στο μέλλον. Βέβαια έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Το 2005 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους μια live action movie με την Charlize Theron στο ρόλο της ομώνυνης ηρωίδας. Δυστυχώς όμως δεν είχε πολύ σχέση με το animation και δεν ενθουσίασε τους fans. Αν και τα ειδικά εφέ, τα ακροβατικά και τα όπλα της Charlize εντυπωσίαζαν, το αποτέλεσμα ήταν φτωχό. Χαρακτηριστικά ο Peter Chung την αποκάλεσε τραγωδία και ότι η προβολή της τον έκανε να νιώσει ταπεινωμένος και λυπημένος. Άλλο ένα παράδειγμα καλλιτέχνη που το Hollywood καταστρέφει το δημιούργημα του. (βλ. Alan Moore)

Επίσης κυκλοφόρησε και σε graphic novel το Æon Flux: The Herodotus File το 1995, το οποίο δίνει αναφορές στο παρελθόν των ηρώων και συμπληρώνει κάποια κενά που αφήνει η animation σειρά. Το 2005 η Dark Horse comics κυκλοφόρησε μια μίνι σειρά 4 τευχών που αναφέρονται όμως στους χαρακτήρες της ταινίας.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*