40 years of Wolverine

Ο αγαπημένος μεταλλαγμένος των X-Men γίνεται 40 χρονών τον Οκτώβριο του 2014. Μετά την πρώτη του εμφάνιση τον Οκτώβριο του 1974, πέρασε από χιλιάδες περιπέτειες και πολλές δυσκολίες. Όπως μας διηγήθηκε και ο ίδιος στην βιογραφία του εδώ, τίποτα δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να πολεμήσει, να σκοτώσει και να κάνει πράγματα που ούτε ο ίδιος θυμάται σήμερα. Στα 40 αυτά χρόνια, μπορεί λόγω της μετάλλαξης του να μην γέρασε και να άλλαξε πολύ, άλλαξαν όμως οι εμφανίσεις που έκανε στα comics, στις ταινίες ή και στις animation σειρές που πρωταγωνίστησε. Ας κάνουμε μια αναδρομή στις κυριότερες εμφανίσεις του από τον Οκτώβριο του 1974 μέχρι σήμερα.

1974. Πρώτη εμφάνιση στο The Incredible Hulk #180 και τα γνώριμα κίτρινα και μπλε χρώματα κάνουν την στολή του Wolverine αναγνωρίσιμη. Σχεδιασμένος από τον John Romita Sr., στην αρχική του μάσκα είχε μαύρη μύτη και μουστάκια. Ο συν-δημιουργός του Len Wein είχε σκοπό τα νύχια του να είναι κολλημένα στα μπλε του γάντια. (ευτυχώς αυτή η ιδέα και τα μουστάκια εγκαταλείφτηκαν νωρίς)

 

1975. Στο Giant Size X-Men #1 η στολή είναι ελαφρώς αλλαγμένη. Λέγεται ότι ο Gil Kane ζωγράφισε τον Wolverine στο εξώφυλλο με τα αυτιά της μάσκας του αρκετά σηκωμένα, σαν του Batman και αυτό άρεσε στο σχεδιαστή των εσωτερικών σελίδων Dave Cockrum που τις ξαναέφτιαξε για να ταιριάζουν με το εξώφυλλο.

 

1977. Στο Uncanny X-Men #107 o Dave Cockrum ζωγραφίζει τον ήρωα σε μια ιστορία όπου αφού νικάει τον αρχηγό της φυλής των Fang ο Wolverine φοράει την στολή του και την κρατάει για δύο τεύχη.

 

1980. Αλλαγή στο Uncanny X-Men #139, όπου ο John Byrne του δίνει μια καφέ-κίτρινη στολή, η οποία θεωρείται και η πιο δημοφιλής.

 

1981. Στο Days of Future Past, ο Wolverine του μέλλοντος παρουσιάζεται με πιο συνηθισμένο outfit, με παντελόνι, jacket και μαλλιά σηκωμένα στις άκρες.

 

1988. Αν και στο Uncanny X-Men συνεχίζει να έχει την καφέ κίτρινη στολή, στο ομώνυμο comic Wolverine #1, ο John Buscema του φορά μια μαύρη για να δικαιολογήσει την ninja εκπαίδευση που είχε κάνει στην Ιαπωνία.

 

1989. Στο Wolverine Vol. 2 #4 έχουμε τον Wolverine να έχει αποσυρθεί στο νησί Madripoor και δουλεύει ως μπαρμαν με το όνομα Patch για προφανής λόγους. Είναι σε undercover αποστολή και η ιδέα να βάλει patch στο μάτι του για να μην τον πάρουν είδηση δεν είναι και τόσο καλή.

 

1991. Στα 90’ς είχαμε την ευκαιρία μέσα από το Marvel Comics Presents #72 να ανακαλύψουμε κάποια πράγματα για το παρελθόν του Wolverine. Μέσα από το μυστικό πρόγραμμα Weapon X μαθαίνουμε το origin του. Καλοδιωμένος σαν πειραματόζωο είναι αναγκασμένος να φορά ένα κράνος VR για να συγκρατείται η οργή του σε χαμηλά επίπεδα.

 

1991. Από το Uncanny X-Men #275 ο Professor X έδωσε στους μεταλλαγμένους μαθητές του γυαλιστερές μπλε και κίτρινες στολές με κοκκινόμαυρες ζώνες με το Χ στην μέση.

 

1992. Στο X-Men #5 μαθαίνουμε ότι ο Wolverine πριν από τους X-Men, άνηκε στην ομάδα Team-X μαζί με τους Sabretooth, Maverick και Silver Fox, υπό τις οδηγίες του William Styker. Κάτι τέτοιο είδαμε και στην ταινία Wolverine: Origins μόνο που εκεί φορούσε ο καθένας ότι ήθελε.

 

1995. Στο Age of Apocalypse, ο Legion ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και κατά λάθος σκοτ’ωνει τον πατέρα του Charles Xavier. Έτσι η ιστορία όπως την ξέρουμε δεν συνέβη και όλα αλλάζουν για τον κόσμο των μεταλλαγμένων. O Apocalypse κυβερνά την Βόρεια Αμερική και μόνο οι X-Men του Magneto μπορούν να τον σταματήσουν. Ο Wolverine εδώ ονομάζεται Weapon X και όπως φαίνεται του λείπει και το αριστερό του χέρι.

 

1996. O Magneto στο X-Men #25 κατορθώνει και αφαιρεί το αδαμάντιο από τον σκελετό του Wolverine. Αυτός στην συνέχεια ανακαλύπτει ότι μπορεί και βγάζει κοκκάλινα νύχια από τα χέρια του. Τρελαίνετα όμως, γεμίζει οργή και συμπεριφέρεται περισσοτερο σαν ζώο παρά σαν άνθρωπος. Για κάποιο λόγο φορά και μια μπαντάνα και βγάζει περισσότερες τρίχες από ότι συνήθως.

 

2000. Με την κυκλοφορία της ταινίας X-Men του Bryan Singer, οι μεταλλαγμένοι φόρεσαν όλοι ομοιόμορφα μαύρα δερμάτινα κολάν. Τον Wolverine τον είδαμε και με πολιτικά ρούχα που ήταν απλά, αλλά του πήγαιναν πολύ.

 

2000. Στην animated τηλεοπτική σειρά X-Men: Evolution η στολή του Wolverine μοιάζει σχεδιαστικά με την καφέ-κίτρινη μόνο που εδώ τα χρώματα είναι πορτοκαλί-μαύρο.

 

2001. Mε το καινούργιο μιλλένιουμ η Marvel ξεκίνησε τους Ultimate τίτλους της και έτσι ο Wolverine στο Ultimate X-Men αλλάζει στολή. Μοιάζει περισσότερο στον Wolverine της ταινίας, είναι ψηλότερος, λιγότερο τριχωτός και πιο εμφανίσιμος.

 

2004. Στο Astonishing X-Men #1 o Wolverine γυρνάει στο κλασικό του μπλε κίτρινο look με μικρότερα τα αυτιά της στολής και ευτυχώς χωρίς τα μουστάκια.

 

2008. Στο X-Force Vol. 3 #1, ο Cyclops φτιάχνει μια ομάδα που θα αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες και πιο “βρώμικες” αποστολές των X-Men. Ήταν οι X-Force και επειδή δρούσαν stealthy, οι στολές τους ήταν και πιο σκούρες.

 

2008. Στο Old Man Logan, όπως και στο Days of Future Past, γνωρίζουμε ένα μελλοντικό Wolverine που ζει σε έναν κόσμο όπου όλοι οι σούπερ ήρωες έχουν διωχθεί ή δολοφονηθεί. Έχει κοντά άσπρα μαλλιά και φαίνεται καταπονημένος από τις κακουχίες.

 

2009. Στην πρώτη solo ταινία Wolverine: Origins ο ήρωας δεν φοράει καθόλου στολή και τριγυρνάει τον περισσότερο χρόνο με το κλασικό του παλιό jacket, με φανελάκι ή και topless. Εντάξει ήταν πριν ενταχτεί στους X-Men οπότε δεν είχε και στυλίστα για να τον συμβουλέψει.

 

2013. Όπως και στην προηγούμενη ταινία έτσι και στο The Wolverine δεν υπάρχει επίσημη στολή, αλλά πάλι το αλήτικο απλό ντύσιμο.

 

Και λίγο trivia για το τέλος: η στολή που κυκλοφόρησε περισσότερο στα comic ήταν η καφέ-κίτρινη του 1980, η οποία συνολικά φορέθηκε για 127 μήνες από τον Wolverine.

PSfiris About PSfiris

Ξεκίνησα από Μίκυ Μάους, έφτασα στους σούπερ ήρωες και συνεχίζω ακόμα παραπέρα. Μόνο που χρειάζομαι και άλλες βιβλιοθήκες για να τα χωρέσω όλα. Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ελπίζω σε μια zombie apocalypse, αν και θα την περνούσα κρυμμένος κάπου. Έζησα τα 80′ς, οπότε ότι είναι retro αξίζει την προσοχή μου.

Speak Your Mind

*