300

Σήμερα θα ασχοληθούμε στην κινηματογραφική μεταφορά του υπέροχου comic book 300 του κορυφαίου Frank Miller που κυκλοφόρησε το 1998. Δύσκολη απόφαση το αν θα μιλήσω για το κόμικ η την ταινία αλλά αφού θεωρώ πως είναι μια απο τις καλύτερες μεταφορές που έχουν γίνει ποτέ και πως οι πιο πολλοί απο εσάς πιθανόν δεν έχετε διαβάσει το κόμικ, επέλεξα το δεύτερο.

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες  στις 9 Δεκεμβρίου του 2006 και κυκλοφόρησε σε DVD, HD DVD και Blue – ray Disc στις 31 Ιουλίου του 2007. Είναι μια συμπαραγωγή των Legendary Pictures, Virtual Studios, Cruel and Unusual Films, Atmosphere Pictures και Hollywood Gang. Μιλάμε για παραγωγή, όχι αστεία… Την διανομή ανέλαβε η Warner Bros Pictures.

Σκηνοθέτης ήταν ο Zack Snyder o οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σκηνοθετώντας video clips, με άξιο αναφοράς το Tomorrow του Morrissey. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το remake του Dawn of the Dead ενώ είναι γνωστός και για άλλες του ταινίες όπως τα: Watchmen, Legend Of The Guardians, και Sucker Punch. Σε ότι αφορά την σκηνοθεσία του στο 300, πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν άψογο. Βασικό ρόλο σε αυτό, έπαιξε και η τεχνική super impossition Chroma Key που επιλέχθηκε για να παρουσιάσει μια αισθητική εικόνας αρκετά πιστή με αυτή του κόμικ. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού εκτός από δημιουργός του κόμικ και ένας από τους παραγωγούς της ταινίας ο Miller ήταν και βασικός σύμβουλος στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project. Πολύ ωραία λοιπόν απόδοση των καρέ σε πλάνα, κορυφαία αισθητική εικόνας, σκηνές μάχης που ικανοποιούν και με το παραπάνω, πολύ καλή χρήση της μηχανής λήψης… Με άλλα λόγια γαμάτη σκηνοθεσία. Αυτή η ταινία άλλωστε άνοιξε τις πόρτες του Hollywood στον Snyder.

Ο ίδιος επίσης μαζί με τους Kurt Johnstad και Michael Β.Gordon έγραψαν το σενάριο της ταινίας. To story για τους λίγους που δεν γνωρίζουν αποτελεί μια διαφορετική εξιστόρηση της μάχης των Θερμοπυλών όπου ο βασιλιάς Λεωνίδας της Αρχαίας Σπάρτης μαζί με άλλους 300 Σπαρτιάτες έπεσαν ηρωικά πολεμώντας την αναρίθμητη στρατιά των Περσών. Και αυτό λόγω του προδότη Εφιάλτη. Αυτή τους η θυσία αδιαμφισβήτητα αντηχεί μέσα στους αιώνες καθώς αποτελεί πρότυπο ανδραγαθήματος ακόμα και σήμερα. Βασίζεται επάνω σε αυτό το ιστορικό γεγονός αλλά δεν αποτελεί και δεν προσπαθεί να είναι μια πιστή προσέγγιση  του. Το ίδιο φυσικά ισχύει πάνω απ’ όλα και για το κόμικ.

Η ροή του σεναρίου δεν διαφέρει αισθητά με αυτή του κόμικ. Υπάρχει όμως μια κύρια και σημαντική διαφορά. Στο κόμικ η ερωτική ιστορία του βασιλιά Λεωνίδα με την βασίλισσα του δεν υπάρχει. Στην ταινία μιας και πρόκειται για παραγωγή του Hollywood δεν θα μπορούσε να λείπει ένα love story, στόχος είναι φυσικά ο μεγαλύτερος αριθμός εισιτηρίων, σωστά; Παρά την προσθήκη όμως αυτού του στοιχείου στην πλοκή, ο χαρακτήρας της μεταφοράς δεν αλλοιώνεται αλλά απλά δεν το λες και εξολοκλήρου πιστή μεταφορά.

Σε ότι αφορά το cast επίσης έγινε πολύ καλή δουλειά. Ο βασικός πρωταγωνιστής Gerald Buttlert μετά από αυτή την ταινία ανέβασε αισθητά το κασέ του και αναριχήθηκε στο επίπεδο του star. Ο Dominic West στον ρόλο του προδότη Σπαρτιάτη πολιτικού σου βγάζει ακριβώς όση αντιπάθεια χρειάζεται, ενώ ο Michael Fassbender ως Stelios κερδίζει τις εντυπώσεις. Μας άρεσε και σαν Magneto στο X-MEN First Class. Επίσης ο David Wenham ως αφηγητής σε βάζει σωστά στο κλίμα και υποδύεται με επιτυχία τον ρόλο του Dilios. Η μουσική του Tyler Bates πλαισιώνει διακριτικά αλλά ουσιαστικά την εικόνα, τονίζοντας το επικό  και ηρωικό στοιχείο που ξεχειλίζει μέσα από την ταινία. Μπορώ  να πω πως έχει και αρκετά σημεία που γίνεται επιβλητική, χωρίς όμως να σε χαλάει καθόλου. Αυτό γίνεται πάντα την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ο Bates είναι γνωστός για τις δουλειές που έχει κάνει στα Rob Zombie’s Halloween, Halloween ΙΙ, The Devil’s Reject κ.α.

Οι κριτικές που αποκόμισε η ταινία από το κοινό αλλά και από κριτικούς διαφέρουν αρκετά. Σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι. Μεγάλο κύκλο συζητήσεων άνοιξε ο ιδιαίτερος τρόπος που παρουσιάστηκαν οι Πέρσες. Ειδικά ο Βασιλιάς Ξέρξης που τον διέκρινε μια παραπάνω θηλυκότητα… Αυτή η προσέγγιση όμως έγινε από τον Miller για να υπάρχει μια ισχυρή αντίθεση με την στιβαρότητα και την αρρενωπότητα των Σπαρτιατών. Δεν έχει να κάνει με κάποια αντιπάθεια των δημιουργών με τους Πέρσες. Αυτή η προσέγγιση δεν άρεσε καθόλου στους απογόνους τους. Ο πρόεδρος μάλιστα της Ιρακινής κυβέρνησης Mahmoud Ahmadijejad κατήγγειλε το film.

Το εμπορικό άνοιγμα της ταινίας είναι το 24 καλύτερο στην ιστορία του κιν/φου. Κόστισε 65 εκατομμύρια δολάρια και εισέπραξε συνολικά 456 και κάτι εκατομμύρια δολάρια. Εγώ το κόβω για επιτυχία, εσείς; Έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, που αρκετοί από αυτούς δεν υπήρξαν αναγνώστες του. Στην πορεία όμως έγιναν αφού μετά την ταινία οι πωλήσεις του κόμικ ανέβηκαν κατακόρυφα.

Τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφόρησε στις αίθουσες το prequel της ταινίας με τίτλο 300 Rise Of An Empire, σε παραγωγή των Zack Snyder, Mark Canton, Gianni Nuranni και Bernie Goldmann, ενώ η Legendary Pictures ανακοίνωσε πως ο Miller ετοιμάζει ήδη το επόμενο comic book. H ταινία εστιάζει στον Αθηναίο Ναύαρχο Θεμιστοκλή ενώ την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Noam Murro.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να πω, πως τα 117 λεπτά που διαρκεί η ταινία, βλέπεις στην οθόνη σου εκτός από μια πολύ καλή κόμικ μεταφορά και μια απο τις καλύτερες history fiction ταινίες. Επίσης δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην ένιωσε έστω και λίγο εθνικά υπερήφανος με αυτή την ταινία. Την είδαμε και την ξαναβλέπουμε ευχάριστα.

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*