Το Expanded Universe ενός γαλαξία πολύ πολύ μακριά…

Πριν πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ πολύ μακριά… Εκκωφαντική μουσική με το κλασσικό χαρμόσυνο μουσικό θέμα του πολέμου των άστρων, και ιπτάμενα κίτρινα γράμματα στο διάστημα. Έτσι ξεκινάει κάθε ταινία Star Wars που σέβεται τον εαυτό της. Και πριν αρχίσετε να γκρινιάζετε με ατάκες τύπου ‘’μα το Επεισόδιο Ι δε σεβάστηκε τίποτα…’’ να σας προλάβω και να πω, πως δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε γι’ αυτό όμως για ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον θέμα. Το Expanded Universe του Star Wars.

Το σύμπαν του SW είναι ένας κόσμος. Αναπνέει έχει ζωή και έχει ιστορία και προϊστορία. Είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε geek υπάρχει εκεί έξω και είναι ο λόγος που μένει ζωντανό τόσα χρόνια. Από την πρώτη κιόλας ταινία New Hope (τότε λεγόταν απλά Star Wars) την εμφάνιση του έκανε το πρώτο SW κόμικς. Εκδότης ήταν η Marvel (τυχαίο;) και με τις ιστορίες του Roy Thomas και τα σχέδια του Howard Chaykin έκανε πάταγο και ολοκληρώθηκε το 1986, 4 χρόνια μετά το τέλος της τριλογίας, το 1982 (Return of the Jedi) με διάφορους δημιουργούς καθόλη τη διάρκεια του.

Πέρα από εκεί η Marvel δε θεώρησε πως είναι αναγκαίο να κρατήσει το franchise μιας και το SW είχε τελειώσει και τα δικαιώματα μεταλαμπαδευτήκαν στην Dark Horse μια νέα και πολλά υποσχόμενη εκδοτική κόμικς. Το 1991 λοιπόν η Dark Horse πήγε εκεί που κανένας δεν είχε πάει πριν (είμαστε μεγαλόψυχοι και επιτρέπουμε και Star Trek puns στα κείμενα μας). Ενώ οι ιστορίες της Marvel είχαν μέσα τους κλασσικούς ήρωες σε περιπέτειες που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια των ταινιών, η Dark Horse έβγαλε το Dark Empire το οποίο αποτέλεσε την canon συνέχεια της ιστορίας του SW μετά από το Return of the Jedi. Το SW λοιπόν ήταν ακόμα ζωντανό και εξερευνούσε αυτό το πολύ ενδιαφέρον μέλλον. Δεν άργησαν λοιπόν να έρθουν και τα πραγματικά αξιοθαύμαστα δείγματα αφήγησης.

To Tales of the Jedi (1993) ήταν ένα από αυτά. Η σειρά αυτή εξερευνούσε τι γινόταν στον γαλαξία 5000 χρόνια πριν τη μάχη του Yavin (Το star wars έχει δικό του τρόπο που εξερευνεί την ιστορία του και αυτό είναι συνήθως με σήμα κατατεθέν τη μάχη πάνω από τον πλανήτη Yavin όπου οι επαναστάτες νίκησαν την αυτοκρατορία καταστρέφοντας το πρώτο Death Star στην πρώτη ταινία) και ήταν γεμάτη με ενδιαφέροντες χαρακτήρες ίντριγκες αλλά και μεγάλα κοσμοϊστορικά για τον κόσμο του SW γεγονότα. Αρχαίοι άρχοντες των Sith όπως ο Naga Sadow, τολμηροί εξερευνητές του διαστήματος όπως ο Gav και η Jori Daragon καθώς και γενναίοι άρχοντες Jedi όπως η Nomi Sunrider έκαναν την εμφάνιση τους και ο κόσμος του SW δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Μάλιστα ιστορίες όπως το λεγόμενο Thrawn Trilogy αποτελεί γενικώς αναγνωρισμένο έργο. Ξεκίνησε από σειρά βιβλίων αλλά δεν άργησε να δει το adaptation του σε μορφή κόμικς. Είναι η ιστορία του Grand Admiral Thrawn ο οποίος δημιουργεί την ψευδαίσθηση στο γαλαξία μέσω προπαγάνδας και άλλων υποχθόνιων μέσων πως ο αυτοκράτορας Palpatine ζει και η αυτοκρατορία πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να αντεπιτεθεί. Η σειρά έφερε στο προσκήνιο έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα για το EU, την Mara Jade εχθρό του Luke Skywalker και αργότερα σύντροφο του (don’task, μεγάλη ιστορία…). Τέλος σημαντικές σκηνές όπως η γέννηση των παιδιών του Han Solo και της Leia Organa, Jacen, Jaina και Anakin Solo, αλλά και απίστευτα συγκινητικές φάσεις όπως η θυσία του πολυαγαπημένου Wookie Chewbacca για να σώσει τα παιδιά του Han θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας.

Με τον καιρό καινούριες ιστορίες που εξερευνούσαν διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του γαλαξία αυτού εκδόθηκαν. Παρελθόν, μέλλον, περίοδος μεταξύ των ταινιών τα πάντα ήταν πιθανά. Το 1999 το Phantom Menace, prequel της αρχικής τριλογίας, βγήκε στους κινηματογράφους και αν και απαντήθηκε με ανάμεικτα συναισθήματα έδωσε νέα τροφή για νέους χαρακτήρες στο EU. Κάθε χαρακτήρας που εμφανίστηκε στην οθόνη για έστω μερικά δευτερόλεπτα έγινε πιθανός ήρωας. Ο χρόνος μεταξύ των επόμενων δυο ταινιών που βγήκαν, το 2002 το Attack of the Clones και το 2005 το Revenge of the Sith ήταν πρόσφορο έδαφος για περισσότερα κόμικς και πλέον ο χρόνος αναμονής για την επόμενη ταινία γίνονταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μερικές φορές οι νέοι χαρακτήρες ήταν τόσο πολυσύνθετοι και ενδιαφέροντες που έκαναν την εμφάνιση τους και σε άλλα μέσα όπως βιβλία αλλά και videogames.

Χαρακτηριστικότατο αποτελεί το παράδειγμα του Quinlan Vos. Ο χαρακτήρας αυτός εμφανίστηκε το 2000 βασισμένος σε έναν backround extra στο πλατό του Episode I και αποτέλεσε την πεμπτουσία του grey Jedi· ενός Jedi που ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να σώσει το γαλαξία ακόμα και αν χρειαστεί να χάσει τη φήμη του, την τιμή του αλλά και την ταυτότητα του στη διαδικασία αυτή. Μέσα από τις ιστορίες του John Ostrander και τα εξαιρετικά σχέδια της Jan Duursema (η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι και  η καλύτερη SW σκιτσογράφος που υπάρχει) ο χαρακτήρας αυτός πήρε σάρκα και οστά και κέρδισε την προσοχή ακόμα και του ‘’BigDaddy’’ George Lucas ο οποίος ήθελε να τον έχει σαν live-action χαρακτήρα στο Episode III. Τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά είχαμε μια κανονική αναφορά του ονόματος του από τον Obi-Wan και μια εμφάνιση του σε επεισόδιο του καρτουν Clone Wars.

Όμως το EU δεν περιορίστηκε μόνο στα κόμικς. Πάρα πολλές σειρές βιβλίων εκ των οποίων πολλές από αυτές βρήκαν το adaptation τους σε μορφή κόμικς. Αξιοσημείωτη αποτελεί η σειρά βιβλίων όπου ολόκληρος ο γαλαξίας έρχεται αντιμέτωπος με την αδίστακτη φυλή Yuuzhan Vong. Βιντεοπαιχνίδια προσέφεραν και αυτά κομμάτι ιστορίας στον κόσμο με χαρακτηριστικά τα καταπληκτικά Knights of the Old Republic όπου ο παίκτης βυθιζόταν στο πυχτό βαθύ lore του SW και μάθαινε λεπτομέρειες για πράγματα που παλαιότερα τα ήξερε μόνο ονομαστικά. Τέλος σειρές όπως το προαναφερθέν Clone Wars αλλά και το καινούριο Rebels, πλαισιώνουν τέλεια μαζί με τα κόμικς αυτό που ονομάζεται SW Expanded Universe.

Τώρα όμως το εγκαθιδρυμένο EU του SW, λατρεμένο από τόσους fansβρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το 2015 η Marvel ξαναπαίρνει τα δικαιώματα των κόμικς μιας και το SW πλέον ανήκει στην Disney και με την επικείμενη καινούρια ταινία, από τον J J Abrams ανακοινώθηκε πως όλο αυτό το συνονθύλευμα του EU δεν είναι πλέον cannon. Αλλά από εδώ και πέρα ότι βγαίνει σε κομικς σειρά ταινία κτλ θα είναι cannon. Προφανώς αυτό πιθανότατα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του geekdom μιας και οι φανς του Star Wars (myself included) έχουν επενδύσει σε χρόνο και (πολύ) χρήμα σε αυτές τις ιστορίες. Απλά ελπίζουμε να δείξουν τον πρέποντα σεβασμό σε κάτι που τόσα χρόνια κράτησε τη φλόγα του Star Wars αναμμένη με επικές μάχες, συγκινητικές στιγμές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από κόσμους πολύ πολύ μακριά…

ΠΗΓΕΣ

http://www.wookiepedia.com

http://www.starwars.com

Λευτέρης Ταρλαντέζος, ‘’Ιστορία των Κόμικς’’, Εκδόσεις Αιγόκερως, Αθήνα 2006

Ryder Windham, ‘’Star Wars Jedi vs. Sith – The essential guide to the Force’’, Titan Books, USA 2007

MasterOdy About MasterOdy

Ο MasterOdy νόμιζε πως ήταν ιππότης Jedi από μικρή σχετικά ηλικία και από τότε περίμενε υπομονετικά να έρθει κάποιος να τον πάει στην ακαδημία των Jedi στον Coruscant. Αυτό αργούσε οπότε αποφάσισε να σπουδάσει ως επιστήμονας της Θάλασσας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Στα χρόνια του εκεί κατάλαβε πως δε θα ερχόντουσαν ποτέ και πως απλά ήταν ένα συνηθισμένο comicbook, movie, series, sci-fi, anime, pop culture geekουλο. Αυτό τον τρόμαξε στην αρχή αλλά γρήγορα βρήκε και άλλους σαν αυτόν για να μοιραστεί αυτό που έκαιγε στην καρδιά του. Είναι ο καλύτερος Star Wars fan που έχει γνωρίσει. Αυτές τις μέρες φήμες λένε πως περιφέρεται στα ανήλιαγα και βρώμικα σοκάκια της Αθήνας και του Πειραιά περιμένοντας πάλι πότε θα έρθει να τον πάρει οποιοσδήποτε, οι Jedi, οι Sith, ο Dumbledore, οι Klingons, ο Doctor Who, o Batman…

Comments

  1. PSfiris PSfiris says:

    Πολύ καλό review για το Expanded Universe! MasterOdy να σε καλοσωρίσω στο C is for Comics. Και άλλος geek στην παρέα μας. Together we can rule the galaxy!

  2. Mr Comic Mr Comic says:

    I sense the force is strong in you MasterOdy. Your expertise in Star Wars franchise in Highly valued and your company is most welcome . Καλωσήρθες στην συντακτική ομάδα του C is for Comics. Καλωσήρθες στην παρέα μας :) .

  3. MasterOdy MasterOdy says:

    awww guys… stop κοκκινίζω… (DON’T STOP :P)

Speak Your Mind

*