Μικυ Μάους – τέλος εποχής

Γράφω αυτή την ανάρτηση με βαριά καρδιά. Με μια αίσθηση απώλειας θα έλεγα. Με μια ελαφριά γεύση πίκρας και μια μεγάλη δόση ξενερώματος και όχι άδικα. Ένας καλός φίλος από το παρελθόν δεν υπάρχει πια. Φίλος πιθανόν και δικός σας, ασχέτως αν δεν είστε κομιξάκιδες όπως εμείς. Σίγουρα  όμως θα έχετε διαβάσει κάποια στιγμή στην ζωή σας ένα Μίκυ Μάους. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην έχει διαβάσει.

Θα έχετε ήδη μάθει πως οι έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την Ελληνική έκδοση του Μίκυ Μάους. Με ανακοίνωση του στο Facebook, ο εκδότης Χρήστος Τερζόπουλος ανακοίνωσε την διακοπή των περιοδικών Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Κλασικά, Ντόναλντ και Αλμανάκο.

Παραθέτω την ανακοίνωση του: Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζεται ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας. Ως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί. Πρέπει να γνωρίζετε με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής, δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Μπορεί τα περιοδικά των εκδόσεων Τερζόπουλου άθελα τους να βάφτισαν οποιοδήποτε κόμικ στην νοοτροπία του Έλληνα ως Μίκυ Μάου αλλά η διακοπή τους είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την κουλτούρα των Ελλήνων επάνω στην 9 τέχνη. Κυκλοφορούσαν που κυκλοφορούσαν λίγοι τίτλοι κόμικ στα περίπτερα, τώρα δεν ξέρω αν οι επόμενες γενιές θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την χαρά κρατώντας ένα νέο τεύχος στα χέρια τους ή την προσμονή για το επόμενο…

Από την 1η Ιουλίου του 1966 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Μίκυ Μάους, κυκλοφόρησαν παραπάνω από 2.400 τεύχη. Χονδρικά 2.500 Τεύχη, που μαζί με όλους τους άλλους τίτλους των εκδόσεων μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. 48 χρόνια περίπου, συνόδευαν μικρούς αλλά και μεγάλους, προσφέροντας στιγμές χαράς.

Να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της συγγραφικής ομάδας του C is For Comics τον Βραβευμένο εκδότη κύριο Τερζόπουλο για όλες τις αναμνήσεις που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια και να ευχηθώ κάποια στιγμή στο μέλλον, ο Μίκυ και η παρέα του να αρχίσουν να ξαναμιλάνε Ελληνικά…

Mr Comic About Mr Comic

Γεννημένος Geek, καλλιτέχνης από την φύση μου. Βρίσκω τον κόσμο που ζούμε αφάνταστα ρηχό. Λάτρης των κόμικς και βιβλιοφάγος. Κόμικς και βιβλία έγιναν οι καλύτεροι μου φίλοι από παιδί. Αν μπορούσα σίγουρα θα ταξίδευα στο χρόνο. Αρκούμαι και στο να ταξιδεύω στον πλανήτη. Σπούδασα κινηματογράφο γιατί αγαπώ τις ιστορίες. Εθίστηκα και από τότε δηλώνω στα κρυφά σκηνοθέτης. Για τα προς το ζην παλεύω κάθε μέρα με τέρατα και δαίμονες, ίσως για αυτό πιστεύω πως μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όχι τα χρήματα. Ραδιοφωνικός παραγωγός κατά καιρούς. Jedi το πρωί. DJ τα βράδια με φίλους. Αγαπώ την βιβλιοθήκη μου και τις αγκαλιές. Αν είχα μια ευχή, αυτή θα ήταν σίγουρα να έχω υπερδυνάμεις.

Speak Your Mind

*